De 6 belangrijkste transities in food voor de komende jaren
- New Food Factory
- 17 okt 2024
- 3 minuten om te lezen
Afgelopen maandag en dinsdag (14 en 15 oktober) vonden de Food Inspiration Days plaats. Dit jaarlijks terugkerende event is gericht op professionals in foodservice en -retail. Maaike de Reuver, hoofdredacteur van Food Inspiration, introduceerde tijdens het evenement het Trend- en Transitierapport 2025 en belichtte de zes belangrijkste transities die de toekomst van ons voedselsysteem zullen bepalen.

1. Eiwittransitie: van dier naar plant
Uit onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlanders niet bereid is om vlees op te geven. Dit heeft geleid tot een verschuiving in foodtrends: Waar veganisme een paar jaar geleden nog de hype was, is nu hybride 'het ding'.
Lidl introduceerde als eerste supermarkt in Nederland hybride gehakt, gemaakt door de Van Loon Group, met 30% erwteneiwit. Supermarkt Dirk is recent gevolgd. Bij beide supermarkten zijn de hybride vleesproducten goedkoper dan de reguliere varianten.
Café Anne & Max gaat zo "planeetaardig" mogelijk te werk. Het Fresh Food Coffee Café streeft naar een een menukaart met 95% biologische producten, vega(n) opties en maken gebruik van natuurlijke ingrediënten.

2. Transport & Energie: van fossiel naar elektrisch
Om de doelstelling van een klimaatneutraal Nederland in 2050 te bereiken, wint elektrisch transport terrein.
Bidfood is een voorbeeld van een groothandel die al 55 elektrische vrachtwagens in gebruik heeft, Kwalitaria gebruikt elektrische fietsen en auto's voor bezorging en De Johan Cruijff Arena gebruikt tweedehands batterijen van elektrische auto's voor een betrouwbare en efficiëntere energievoorziening voor het station

3. No Waste: van lineair naar circulair
1/3e van al het eten dat we wereldwijd produceren wordt weggegooid. Bij banqueting voor vergaderingen en evenementen in Nederland wordt 21% van het eten niet gegeten en bij koffiebijeenkomsten en bedrijfsborrels is dit 40%. Voedselverspilling is een groot probleem. Om dit te bestrijden is een verschuiving nodig van lineair naar circulair denken, waarbij reststromen worden ge-upcycled.
PeelPioneers upcyclet sinaasappelschillen door ze te verwerken tot ingrediënten voor producten zoals koekjes, bier en afwasmiddel. Ook de Bilderberg hotelketen zet stappen op het gebied van afvalreductie door geen mono-verpakkingen meer te gebruiken bij het ontbijtbuffet.

4. Digitalisering: van human intelligence naar artificial intelligence.
In de komende jaren gaan we op zoek naar de gouden combinatie tussen human intelligence en artificial intelligence (AI). Kunstmatige intelligentie biedt kansen om arbeidsproductiviteit te verhogen en creativiteit te stimuleren.
Jim Stolze, AI-expert, presenteerde tijdens de Food Inspiration Days verschillende toepassingen van AI in de foodsector, waaronder TasteGPT: een AI-chatbot gespecialiseerd in voedsel en dranken, en Midjourney: een AI-fotogenerator.

5. Duurzame sourcing: van extractie naar regeneratie
Extractie is het onttrekken van grondstoffen uit de aarde, zonder daarvoor iets terug te geven. Regeneratie is dat je grondstoffen gebruikt, en ook weer terug geeft aan de aarde. Duurzame sourcing gaat over het teruggeven aan de aarde wat eruit wordt gehaald. De nieuwe CSRD-wetgeving verplicht bedrijven om te rapporteren over hun ecologische voetafdruk.
Kipster laat zien dat kippen houden voor eieren ook op een duurzamere manier kan. Zo eten Kipster kippen reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie en worden haantjes, die normaal als kuiken vernietigd worden, verwerkt voor vlees.

6. Transities op de arbeidsmarkt: van uniform naar pluriform.
De traditionele arbeidsverhoudingen zijn aan het veranderen. Dit vraagt om een meer flexibele en diverse arbeidsmarkt. Het personeelstekort in de horeca, dat naar verwachting tot 2040 zal aanhouden, benadrukt het belang van een pluriforme arbeidsmarkt, waarbij het draait om het talent en de mogelijkheden van alle mensen.
Voorbeelden van initiatieven die inspelen op de veranderende arbeidsmarkt zijn Sign Language Coffee Bar, waar je je bestelling met behulp van het menu op een videoscherm in gebarentaal plaatst bij dove en slechthorende 'gebaarista's', en Zuivere Koffie, een bedrijf dat (ex-)gedetineerden een tweede kans in het leven geeft door het leren van een ambacht en begeleiding naar betaald werk.

Comments