Het Nederlandse bedrijf Scelta Mushrooms heeft een nieuwe innovatie geïntroduceerd: Fungible, een vetvervanger op basis van witte champignons. Fungible kan gebruikt worden in vlees en vleesvervangers en is ontwikkeld om eigenschappen van vet na te bootsen en tegelijkertijd de voedingswaarden van producten te verbeteren.
De innovatie is gemaakt met herkenbare ingrediënten: Nederlandse champignons, natuurlijke bindmiddelen en 15% plantaardige olie. Scelta belooft met Fungible geen afbreuk te doen aan smaak en dat de umami uit de champignons kan helpen om de smaak van plantaardige eiwitten te verbeteren en andere smaken te verbeteren.
De vezelachtige structuur van champignons en de waterbindende eigenschap zorgt voor een stevige textuur die het mondgevoel van vet nabootst. Fungible werkt ook als bindmiddel, waardoor er minder behoefte is aan andere bindmiddelen zoals zetmeel en vezels. Deze eigenschappen zorgen er volgens Scelta voor dat producten waarin vet (deels) is vervangen door Fungible sappig en smaakvol blijven, ook na verwerking.
Door het vervangen van vet door Fungible in een product kan het aantal calorieën in het product sterk worden verminderd. Een vermindering van verzadigd vet geeft ook een betere Nutri-Score rating.
Scelta Mushrooms heeft met Fungible een innovatieprijs gewonnen tijdens SIAL, de voedselinnovatiebeurs in Parijs. Het bedrijf verwacht dat hun vetvervanger een belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van gezondere en duurzamere voedingsproducten. Met name in de groeiende markt voor plantaardige producten wordt een grote vraag naar Fungible verwacht.
Commentaires